shapes
NaslovnaFASADE

FASADE shapes

Fasade su vanjska “lica” stambenih kuća ili zgrada. One tim objektima daju lijep izgled, štite zidove od štetnih vremenskih utjecaja, a osim toga služe i kao toplinska izolacija. Toplinske fasade (ETICS) i sanacija fasada su među našim osnovnim uslugama.

Toplinske (Etics) Fasade

Jedan od najčešćih načina zadovoljavanja uvjeta uštede energije i toplinske zaštite vanjskih zidova je uporaba povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju (engl. External thermal insulation composite system – ETICS, njem. Wärmedämmverbundsystem – WDVS). Ušteda energije kod toplinski izoliranog objekta može biti do 60% u odnosu na neizolirani objekt. Cilj toplinske zaštite je stvoriti ugodnu mikro klimu u prostoru življenja, zaštiti objekt od pojave građevinskih šteta, uštedjeti potrebnu energiju za grijanje zimi i hlađenje ljeti.

FASADE

Kamena vuna

Jedan od najkorištenijih fasadnih termoizolacijskih materijala je kamena vuna koja kroz izuzetno dugo vremensko razdoblje zadržava svoja izolacijska svojstva i potpuno je otporna na vanjske vremenske uvjecaje i starenje. Dimenzijski je stabilna te ne uzrokuje pukotine na fasadi, a njeno svojstvo paropropusnosti tj. propuštanja vlage kojim spriječava nakupljanje vlage koja bi pospješila razvoj plijesni čini je prvim izborom većine investitroa. Dodatno, kamena vuna je svojim sastavom i strukturom materijal koji ne pogoduje razvoju insekata ili drugih živih bića koja se mogu naseliti u određenim organskim toplinsko izolacijskim materijalima te je ujedno protupožarni materijal koji može izdržati temperate do 1000°C.

Gubitak topline

Proračunom fizike zgrade moguće je pretpostaviti gubitak topline i odrediti potrebnu debljinu i vrstu izolacijskih slojeva fasade, što je preduvjet za dobivanje certifikata energetske učinkovitosti. Toplinska izolacija štiti zgradu od štetnih vanjskih utjecaja i njihovih posljedica (vlaga, smrzavanje, pregrijavanje) čime joj se produžuje vijek trajanja. Na kvalitetu toplinske izolacije zidova utječe debljina izolacijskog sloja, te provodljivost materijala λ (W/mK).

Sanacija fasada

Oštećenja na fasadi mogu nastati zbog nepravilne izvedbe radova ili zbog vanjskih mehaničkih i higrotermičkih utjecaja. Vanjski zidovi više ne predstavljaju isključivo (iako bitan) estetski element arhitekture, već prije svega štede energiju i omogućavaju održavanje povoljne mikroklime prostora koje zatvaraju. Pod pojmom povoljne mikroklime ne mislimo samo na temperaturu unutarnjeg prostora, već općenito na ugodnost boravka u tim prostorima, što uključuje i temperaturu unutarnjih površina zidova kao i optimalnu relativnu vlažnost unutarnjeg zraka.

shapes